Producent over de
Jet Thruster

Lees meer over de ontwikkeling van de Jet Thruster door Holland Marine Parts


Holland Marine Parts in Dordrecht is producent van de Jet Thruster. Directeur-eigenaar Henry Kroeze en Marketing Manager Pieter Cats zijn de bekende gezichten van het bedrijf. De Jet Thruster is een uniek systeem dat manoeuvreren van schepen mogelijk maakt door middel van waterdruk. De Jet Thruster vindt zijn weg vanuit Dordrecht naar klanten over de hele wereld.

De geschiedenis van de huidige Jet Thruster is verhoudingsgewijs kort, dit in tegenstelling tot de ervaring van Henry Kroeze. Henry heeft ruim veertig jaar ervaring in metaal- en kunststofbewerking. Daarnaast heeft hij een grote dosis ervaring als ondernemer in de maritieme sector. Hij levert in die hoedanigheid ondermeer motoronderdelen aan scheepsbouwers in binnen- en buitenland. Een karaktereigenschap van Kroeze is dat hij nooit en te nimmer genoegen neemt met half werk. Hij streeft naar perfectie, zo is het ook gegaan met de ontwikkeling van de Jet Thruster.

Ontwikkelen en testen
Henry Kroeze: “Ik nam het product, de voorloper van de huidige Jet Thruster, over in 2010. Het idee en het principe spraken mij aan. Ik dacht het snel op de markt te kunnen brengen, maar eerst zijn we het systeem uitvoerig gaan onderzoeken. De resultaten daarvan vielen mij ronduit tegen. Dus in plaats van het op de markt brengen, zijn we het systematisch gaan verbeteren. Met onze afdeling engineering, aangevuld met kennis van buiten, kwam elk onderdeel onder de loep te liggen. De pomp, de waaier, de kleppen, de leidingen, de besturing, eigenlijk is niets hetzelfde gebleven. Alle materialen waarover maar de geringste twijfel bestond, hebben we zonder omhaal vervangen door hoogwaardige varianten en ondertussen werd door denkwerk het principe effectiever gemaakt. Zo verdwenen de haakse bochten en werd met een Y-stuk de flow van het water, dat onder druk van de pomp naar de uitstroomnozzles wordt gevoerd, geoptimaliseerd.” Ondertussen was er ook geïnvesteerd in een testfaciliteit in de vorm van een testtank en bijbehorende hard- en software. Alleen op die manier ontstaan harde cijfers waardoor de effectiviteit van het systeem vast komt te staan.

Marketing
Marketing Manager Pieter Cats is uit hetzelfde hout gesneden als Henry Kroeze; ook hij wil alleen een product verkopen als hij er vierkant achter kan staan. Met een kritische blik nam hij deel aan de ontwikkeling, denkend vanuit de invalshoek van de klant. En zo ontstond de Jet Thruster van Holland Marine Parts. Niet het goedkoopste, maar ongetwijfeld het mooiste en meest betrouwbare systeem dat elke belofte waarmaakt. Pieter Cats: “Met alleen het product, hoe goed het ook is, waren we er nog niet. Vandaar dat ik mij heb ingespannen om instructieboeken en handleidingen te maken, waarin niet alleen de technische gegevens worden weergegeven, maar ook duidelijke graphics staan die van belang zijn voor een vakkundige inbouw van het systeem. Daarnaast registreren wij elk systeem, zodat we precies weten welk systeem via welke dealer is geleverd.”

Promotie
Na de introductie, eind 2010, bleef Henry Kroeze niet stilzitten. Hij regisseerde de productie van de onderdelen en investeerde in een flinke voorraad. “Als wij zeggen dat we het systeem uit voorraad kunnen leveren, moeten we daar ook aan kunnen voldoen. En als wij zeggen dat ons product goed is, moet het dat ook zijn. Elk systeem dat hier de deur uitgaat wordt eerst uitgebreid getest in onze test facility. We investeren ook in de promotie van ons product door aanwezigheid op beurzen in Europa, Amerika en Azië. Voorts hebben we onze internetsite vernieuwd en zijn we altijd bezig met expansie van ons dealernetwerk.” Pieter Cats: “Op de site is veel aandacht voor documentatie, handleidingen en prijslijsten, bedoeld voor onze bestaande en nieuwe klanten. Ook zie je een rekenmodule waarmee berekend kan worden welk type van ons Jet Thruster systeem het beste past bij welk schip. Indicatief, maar het is een hele goede indicatie.

Ervaringen
Nu de verkoop goed loopt, zijn er ook ervaringen van eigenaren van schepen met de Jet Thruster voorhanden. Daaruit blijkt dat het behoud van het schip, het voorkomen van beschadigingen, het comfort van het makkelijk kunnen manoeuvreren en de geruisloosheid van het systeem vechten om de eerste plaats. Het enthousiasme van de dealers en de gebruikers bevestigen de intentie van Henry Kroeze. Ondertussen zien we steeds meer toepassingen in de praktijk; naast motor- en zeiljachten, al of niet klassiek, zien we ondermeer toepassingen in catamarans, rondvaartboten en fluisterboten. De groene aspecten, uitstootvrij en geruisloos, worden door deze klanten extra gewaardeerd. Wat bovenaan blijft staan, is de levering van kwaliteit in alle opzichten. Daarom roepen Henry Kroeze en Pieter Cats dealers en scheepsbouwers op, waar ook ter wereld, om contact op te nemen. Met de juiste instelling en gevoel voor kwaliteit is het mogelijk om samen het Jet Thruster systeem nog succesvoller te maken dan het al is.