Introductie Jet Thruster Compact

Onze nieuwe, kleine, lichtgewicht en krachtige thruster


Jet Thruster Compact laat nu ook kleinere boten stil manoeuvreren

Holland Marine Parts optimaliseert hele range met PLC-aansturing

Sinds de introductie van de Jet Thruster in 2011 heeft producent Holland Marine Parts in Dordrecht ondervonden dat het manoeuvreersysteem op waterdruk warm is ontvangen in de pleziervaart. Het stille alternatief voor boeg- en hekschroef functioneert inmiddels al in ruim duizend pleziervaartuigen tot volle tevredenheid van de gebruikers. Nu, na twee jaar ontwikkeling, introduceert het bedrijf officieel de nieuwe Jet Thruster Compact voor kleinere boten tijdens de 2016-editie van Metstrade in Amsterdam.

De huidige range bestaat uit de JT 30, 50, 70 en 90, afhankelijk van de stuwkracht in kgf. Het zijn de JT 30 en 50 die voornamelijk hun toepassing vinden in kleinere boten. Daar bleek de pomp, die het water onderin de boot opzuigt, soms te groot voor een makkelijke inbouw. Dat was in 2014 het signaal voor directeur Henry Kroeze om een compleet nieuwe pomp te laten ontwerpen ter vervanging van de JT 30 en 50: “Bij de nieuwe Jet Thruster Compact is de inbouwhoogte verminderd van 28 tot 17 centimeter. Bovendien kan de pomp in alle denkbare posities worden ingebouwd; zelfs verticaal. Er is een gewichtsbesparing van 10 kilo gerealiseerd door het lagerhuis niet meer van RVS, maar van composiet te fabriceren. Datzelfde geldt voor de nieuw ontworpen modulaire pompvoet. Ook hebben we een nieuwe waaier van RVS gerealiseerd. De ontwikkeling heeft geleid tot een rendementsverbetering van 10% ten opzichte van de vorige modellen. De Jet Thruster Compact is hierdoor nóg meer geschikt voor sloepen, ski-boten en motor- en zeiljachten van een kleiner formaat.”

Markt wordt steeds groter

De Jet Thruster is een manoeuvreersysteem dat werkt op waterdruk en daardoor een stil, veilig en betrouwbaar alternatief vormt voor de boeg- en hekschroef. Het is inmiddels een internationaal succes geworden. De Jet Thruster wordt ook toegepast bij de hulpdiensten, bijvoorbeeld voor boten van waaruit duikers reddingsacties uitvoeren, er zijn immers geen gevaarlijke draaiende delen onder water. Dat voordeel geldt ook voor boten die waterskiers en wakeboarders voorttrekken. Het succes van de Jet Thruster is er voor bestaande boten (retrofit) en als fabrieksoptie (OEM) bij fabrikanten als Mastercraft en Dufour. In de veranderende markt (jonge mensen huren liever dan kopen) zijn de Jet Thrusters ook doorgedrongen in de verhuurmarkt. Zo passen chartermaatschappijen als Sun Charter en Kiriacoulis de Jet Thruster toe als vervanging van de (retractable) boegschroeven. Dat scheelt in de praktijk enorm in de onderhouds- en reparatiekosten. De markt wordt hierdoor steeds groter, zeker nu de Jet Thruster Compact het gamma naar beneden afrondt.

Doorontwikkeling

Eén van de ontwikkelingen in de afgelopen jaren is de introductie van afstandsbediening geweest. Naast of in plaats van joystick is het mogelijk om zelfs vanaf de steiger te manoeuvreren. Alle voordelen van de Jet Thruster gelden onveranderd voor de Jet Thruster Compact. Een elektrische pomp zuigt onderin het schip water op dat met een groot volume via slangen of leidingen en een speciaal ontwikkelde 3-wegklep naar kleine uitstoomopeningen stuwt. De krachtige waterstraal zorgt voor hetzelfde effect als een boeg- of hekschroef. Voordelen zijn o.a. vrijwel geen weerstand door de esthetisch verantwoorde kleine uitstroomopeningen, flexibele inbouwmogelijkheden en een stille werking door afwezigheid van cavitatie. Voor de gebruiker van het systeem is manoeuvreren vele malen makkelijker, de boot kan eenvoudig perfect worden gepositioneerd. Daardoor is de kans op schade geminimaliseerd en levert de Jet Thruster een aandeel in de veiligheid aan boord en ook rondom de boot, dat laatste wegens afwezigheid van uitstekende en draaiende delen.

Invloed op de hele range

De introductie van de Jet Thruster Compact heeft geleid tot een verdere optimalisering van het hele productiegamma. Zo is elke set, dus ook de JT 70 en 90, voortaan voorzien van een PLC; een TÜV-gekeurd elektronisch aansturingssysteem voor nog meer precisie. Dit is een perfectionering, want hoe goed het systeem ook reageerde op de commando’s van de joystick of de afstandsbediening, de PLC maakt de reactietijd nog korter. Voor alle systemen geldt dat voortaan het verbindingsmateriaal van het gerenommeerde merk Deutsch toegepast. Alle systemen worden trouwens volledig en plug & play geleverd.

Met de Jet Thruster Compact boort Holland Marine Parts een nieuwe markt aan in het kleinere segment pleziervaartuigen en weet tegelijkertijd het kwaliteitsniveau van het hele leveringsprogramma nog verder te verbeteren. Een leveringsprogramma dat dankzij de nieuwe Jet Thruster Compact is uitgebreid voor alle motor- en zeilboten van 20 tot 50 voet. Kijk voor meer informatie op www.jetthruster.com.


Holland Marine Parts, producent van de Jet Thruster


Download Brochure

De verbeteringen van de nieuwe Jet Thruster Compact:

 25% kleinere Pomp Unit
 25% lichter
 10% krachtiger
 Aansluiten & Gaan (elektrische connecties)
 Samengestelde pompkoppen & onderdelen

Nieuwe ontwikkeling

Nieuwe ontwikkeling

Download STEP bestanden

Download STEP bestanden

25% kleinere Pomp Unit

25% kleinere Pomp Unit